Közlekedés

Közlekedünk

Közlekedünk

Azt hiszem, elfelejtettem a KRESZ szabályait! Úgy emlékszem, jobbra kis ívben nekem van elsőbbségem a balra nagy ívben kanyarodóval szemben. Úgy látszik, tévedtem.

Egyik nap Kiskunlacháza központjában, a kereszteződésben szerettem volna kikanyarodni jobbra, Dömsöd felé, velem szemben a vasútállomás felől egy krémszínű Opel személyszállító kisbusz (nem írom le a teljes rendszámot,  … 825) kanyarodott szintén Dömsöd felé. Nem tudom mire gondolhatott a sofőr, de anélkül, hogy megvárta volna a sorrendet, megkezdte a kanyarodást velem szemben. Nem sokon múlt, illetve rajtam múlt, hogy nem találkoztak autóink. Minden gond nélkül elhúzott előttem. Talán azt hitte, hogy egy női sofőr csak bénázva tud kijönni egy kereszteződésbe? Vagy úgy gondolta, az ő kocsija nagyobb, erősebb? Jó ideig kísértem a falun keresztül, sajnos nem tudtam a faluban megelőzni, mert beálltam volna elé kb. 30 km-es sebességgel. A falu vége felé már rá kapcsolt, 70-el haladt 50 helyett, de a lakott terület végét jelző tábla után visszaállt 60-70 km-es sebességre. Ott már nem sietett. Nem rajtam múlott, hogy amikor sikerült megelőznöm, nem lassítottam le. Férjemen múlt, ő kérte, hogy hagyjam. Ilyenkor hol vannak a rendőrök? Nem csak a gyorshajtókat kellene lesniük, hanem mondjuk az ilyen veszélyesen közlekedőkkel is foglalkozhatnának.

Ettől a kereszteződéstől lejjebb, Dömsöd felé, a Dózsa György útról (Ráckeve felől), az 51-es útra kanyarodók azt hiszik, nekik van elsőbbségük mindenkivel szemben. Semmiféle szabály nem indokolja.

  1. az 51-es főút, egy főút, míg a Dózsa György út alsóbbrendű út
  2. tábla jelzi, hogy elsőbbség adás kötelező az 51-es úton haladóknak
  3. a Dózsa György útról ki kell kanyarodni a főútra, míg a főúton egyenesen halad
  4. az 51-esen van egy kanyarodó, besoroló (nem tudom mi a neve) sáv, amire köteles besorolni és kutya kötelessége várakozni, hogy a főúton egyenesen haladó gépjárművek elhaladjanak, utána mehet ő, nem betolakodva, balesetveszélyt okozva, beelőzve a szabályosan közlekedők elé.

Arról nem is beszélve, hogy aki Budapest felől halad Dömsöd felé és esze ágában sincs elkanyarodni Ráckeve felé a Dózsa György útra, tehát egyenesen halad, figyelni kell, mert a Dózsa György útról ki kanyarodókat nem érdekli, hogy nem neki van elsőbbsége. Itt még a jobbkéz-szabály is érvényben lenne, ha nem lenne a többi, magasabb rendű közlekedési szabály. Már majdnem ütköztem, egy így kikanyarodó autóval.

Share this post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük