Életmód

Beskatulyázzuk magunkat és környezetünket

Beskatulyázzuk magunkat és környezetünket

Az emberek általában az első benyomásról ítélik meg a másikat. Sajnos a legtöbben nem is változtatnak véleményükön, beskatulyázzák a másikat. Így van ez ismerőseinkkel, munkatársainkkal, lakó környezetünkben élőkkel. Sőt, még a tévében látott színészeket is beskatulyázzuk mi is, ahogy a rendezők. Mivel ha valaki az első pár filmjében hősszerelmes, kalandor, gonosztevő stb., akkor általában olyan típusú filmekben játszanak.

Éjszakai filmezés

Korán ébredő vagyok – legtöbbször éjfél, egy óra, ha túl alszom magam, akkor kettőkor ébredek -, így tévét szoktam nézni. Éjszaka nem igazán szoktam filmeket, inkább ismeretterjesztő műsorokat nézek, de ez most kivétel volt. Na, nem filmkritikát akarok írni, nem kell aggódni, ahhoz nem értek.

Az előbb írtam a beskatulyázást. Fiatal amerikai színésznő, néhány filmjét láttam. A Doktor Szöszi, Ha igaz volna, Honnan tudod című filmekben mind szőke, törékeny nőt játszott. A Doktor Szösziben igazi szőke, elkényeztetett nőként kezdte a történetet, de váltott, és bemutatta, egy szőke is tud erős és okos lenni.

Nincs lehetetlen

Amit most láttam tőle, az a Vadon című önéletrajzi film. Fiatal nőről szól, akinek összeomlik az élete és vállalkozik egy 1500 km-es túrára az amerikai vadonban, sivatagon, erdőkön, hófedte vidéken keresztül, ezzel megpróbálva túlélni gyászát, romokban heverő életét.

Miért írom mindezt? Gondolatban beskatulyáztuk őt  – ahogy én is -, szőke nőnek, aki mástól várja a segítséget, egyedül nem tud boldogulni. Amint a filmben, az életben is ki derül, ha akarjuk, elég elszántak és erősek vagyunk, ki léphetünk ebből az úgynevezett skatulya-nézetből. A film elején a színésznőt összehasonlítottam Doktor Szöszivel. Hamarosan már nem tudtam tovább kapcsolni a tévét, ott ragadtam a fiatal nő küzdelmében.

Azt hiszem, ez a film segíteni tudna mindenkinek, aki gondokkal, problémákkal küzd. Sokszor magunkat is beskatulyázzuk, nem csak a környezetünkben élőket. Lépjünk ki belőle és küzdjünk, ahogy ez a fiatal nő is tette. Na persze, nem feltétlenül egy ilyen túlélőtúrával, de sok más módja van annak, hogy túl tegyük magunkat a gondjainkon, átéljük szerettünk elvesztését, vagy bármilyen más problémánkon.

Share this post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük