Életmód

Mindig tanulni

Mindig tanulni

Az ember egész életében tanul. Állandóan talál valami újat, ismeretlent, amit meg kell tudni hogyan működik, miért és mitől működik úgy, ahogy. Ez természetes, hiszen mindenkiben benne van a tudásvágy. Sokszor adódik lehetőség egy újabb ismeretlen meghódítására. Lehet azért, mert szorgalmasak vagyunk és ég bennünk a tudásvágy, de lehet, a kényszerűség visz rá bennünket. Pár éve volt egy kedves megbízóm, aki meg volt elégedve a munkámmal, gépelni, szerkeszteni kellett, de ő még többet akart.

Látszólag apróság, régen, amikor még az Office-csomag bekerült a számítógépes köztudatba, azt hiszem mindennapos volt a körlevél küldés. Én soha nem használtam, soha nem tanultam, csak tudtam, van ilyen lehetőség is a Microsoft Word programban.

Gondok

Megnéztem a gépemen a programot, ott volt, viszont nem tudtam küldeni. Gondoltam, béna vagyok. Napokig olvastam az interneten, keresgéltem a fórumok között, míg meg nem találtam a pontos leírást. Hát, ugyanúgy, mint ahogy én gondoltam és megcsináltam, viszont mégsem működött. Unokahúgom éppen akkor járt irodavezetői tanfolyamra, ahol a Word-programot is tanulták. Kedves volt, megbeszélte az oktatóval, fogadjon legalább fél órára és segítsen. Nagyon rendes, kedves volt az oktató, viszont fogalma sem volt, hogyan kell körlevelet küldeni. Na, szép. Oktatja, de tudása hiányos. Valószínű azért, mert manapság már nem nagyon használják a körlevéllel való levelezést.

Keresgélni, kutakodni

Sokat telefonálgattam, úgymond hozzáértőket keresve, akikről tudtam, hogy ismerik a programot, sőt, volt, aki számítástechnikát tanított, amelybe ez is beletartozik. Senki nem tudta hogyan működik, főleg, hogy miért nem működik nálam? Hosszas gondolkodás, agyalás után megtaláltam a megoldást. Megkérdeztem a számítástechnikában jártas ismerősömet, aki telepítette a gépemet, hogy a teljes csomagot fel tette-e annak idején a gépemre, vagy csak részlegesen. Kiderült, csak azokat telepítette, amelyekre akkor szükségem volt, nem a teljes verziót.

Heuréka!

Az akkori verziót levetettem, ha már lúd, legyen kövér, feltetettem a gépemre egy újabbat, és hurrá! Működött a körlevélküldés. A régebbi verzióban is működött volna, de ha már telepíttetek, akkor miért ne legyen az újabb?

Tehát ha tanulunk, olvasunk, gondolkodunk, akkor szinte mindent meg lehet tanulni, rá lehet jönni tulajdonképpen szakember nélkül is. Ráadásul, ha magunk jövünk rá, sokkal nagyobb öröm, mint amikor valaki megoldja helyettünk.

Amikor átadtam a munkát másnak, részletesen le kellett írnom a körlevélküldés módját, mivel az új munkatárs vagy nem értett hozzá, vagy nem volt hajlandó utána nézni, olvasni. Csak azért adtam tovább, mert a kedves megbízóm megkért rá.

Tanuljunk

Mi ebből a tanulság? A telefonálgatást hagyjuk utoljára, és vegyük a fáradtságot, hogy saját magunk oldjuk meg a problémát. Ha van időnk, akkor először nézzünk utána, keressünk leírásokat, olvassunk, hiszen keresgélés közben talán még mást is találunk, amire esetleg később szükségünk lehet. Ne várjuk a sült galambot, keressük a megoldást mi magunk.

Share this post

2 comments

  1. Azt mondják a jó pap is holtig tanul. Szerintem is igaz. Mindig vannak új dolgok, események amiből tanulhatunk.

  2. Milyen igaz. Az embernek mindig kell tanulni, fejlődni, hiszen a körülöttünk lévő világ is változik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük