Blog

Kedvenc városom: Esztergom

Kedvenc városom: Esztergom

Valószínű, legtöbbünknek van kedvenc városa, esetleg területe, körzete, esetleg országa. Nekem Esztergom a kedvenc városom. Eddig szinte minden évben ellátogattunk a városba, sajnos, most két éve nem voltunk.

Békés város

Nagyon szeretem a csendes, vidéki, városias hangulatát, az ódon házakat és a méltóságteljesen a város fölé emelkedő Bazilikát, hivatalos nevén: Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházat.

Az eredeti templomot Szent István építtette a Várhegy közepén, a Boldogságos Szűz és Szent Adalbert tiszteletére. Sajnos, 1180-ban elpusztította egy tűzvész. A székesegyházat Jób érsek hozatta rendbe III. Béla segítségével. A törökök ostromakor 1543-ban megsérült, ezután a törökök hadászati okokból lerombolták és dzsáminak használták. A vár visszavételekor, 1594-ben, a benne tárolt lőpor felrobbant, csak az Annuntiatio-kápolna menekült meg. 1768-1770. Között Szent István tiszteletére Mária Terézia barokk templomot emeltetett. Az eredeti székesegyház romjait Barkóczy Ferenc és Rudnay Sándor hercegprímások érseksége idején távolították el, majd elkezdték a mai bazilika építését.

Kis történelem

Jóval a befejezése előtt, 1856. augusztus 31-én szentelték fel a bazilikát, amelyen Ferenc József is részt vett. Liszt Ferenc az Esztergomi misét írta a felszentelésre, majd ő maga vezényelte a bemutatásakor.

Sajnos a második világháború megtépázta régi szépségét, de azóta gyönyörűen felújították. Az ország az egyik legszebb épülete.

Nem vagyok vallásos, de szeretek üldögélni a templom padjában. Ilyenkor végig gondolom az elmúlt időszakot, a napokban történteket, csodálom a gyönyörű freskókat, szobrokat. Elgondolkodom, hogy annak idején, amikor építették, micsoda nagy munka lehetett daruk, gépek nélkül. Bármilyen hihetetlen, még mindig régi fényében áll.

Duna

Szeretem nézni a Duna széles szalagját ahogy a két ország között terül el. Emlékszem, amikor beléptünk az EU-ba és először mehettünk át Szlovákiába úgy, hogy nem ellenőrizték az iratainkat, jó érzés volt, hogy nem kell éveket várni az útlevélre, nem kell engedélyt kérni azért, hogy elmenjünk egy szomszédos országba. Most is végig mentünk a Mária-Valéria hídon, a szép, rendezett és gyönyörű tiszta városon. Ipolyszalkánál jöttünk vissza Magyarországra, Letkésnél. Ott még meg vannak a régóta üresen álló őrbódék. Kicsit ijesztő látvány volt. Remélem soha nem tér vissza, hogy a mellettünk lévő, illetve Európa bármelyik országába úgy kelljen átmennünk, hogy útlevél és teljes átvizsgálás, ellenőrzés kelljen.

Share this post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük