Életmód

Szabályok

Szabályok

„Olyan, írásban rögzített v. vmely szokáson alapuló rendelkezés, elv, amely magatartásunkat, viselkedésünket, eljárásunk módját megszabja, meghatározza; amelyhez igazodnunk, alkalmazkodnunk kell.” (Magyar nyelv értelmező kéziszótára)

Eszünkbe jutott már, hogy szabályok szerint élünk? Akár saját, akár más szabályai szerint, de valami rend szerint éljük életünket. Sokan gondolják, mondják azt, hogy őt nem érdeklik a szabályok, minden szabályt meg szeg. Biztos ez? Nem mindig a mások által előírt tettekhez, magatartásokhoz, elvárásokhoz igazodunk, Nem csak ezek vannak, hanem vannak saját szabályaink is.

Megint egyik kedvenc sorozatomat említem, tulajdonképpen erről a filmről jutott eszembe, hiszen a filmbeli történetben is szabályok vannak. Katonai és egyéni szabályok. A főszereplő kialakított egy szabályrendszert, amit betartat munkatársaival. Működik, elfogadják és nem butaságok, hanem jól megfontolt, valós szabályok, amelyeket nem árt, illetve ajánlott betartani, mert akkor lesz az ember erős, megfontolt, saját magáért, illetve másokért felelős ember.

Ha megfigyeljük magunkat, mi is szabályok szerint élünk. Már kisgyermek korban elkezdjük. Igaz, akkor még nem a saját szabályaink – pedig mindent megteszünk érte, hogy így legyen -, hanem szüleink, nevelőink szabályai szerint kezdjük életünket. Ez folytatódik az iskolában, de itt már előjönnek saját szabályaink. Munkahelyünkön is mások szabályai szerint dolgozunk.

Mik is ezek a szabályok?

Időben oda kell érni az iskolába, munkahelyre. Mi is lenne, ha nem ezt tennénk, hanem saját kedvünk szerint indulnánk dolgozni? Káosz.

Be kell tartani az iskolai, munkahelyi, utazási szabályokat. Úgymint munkarend, viselkedés, öltözködés, másokkal való kapcsolatunk.

Vannak-e saját szabályaink?

Igen, vannak. Felismerjük őket? Vajon tudatosul, hogy ezt szabályként kezeljük? Észre sem vesszük, de saját szabályunk szerint tesszük mindennapi dolgainkat.

Saját szabályaink szerint neveljük gyermekeinket, tartjuk tisztán lakásunkat, gondozzuk kertünket. Én nem szeretem, ha szabályaimat megkérdőjelezik. Na nem vagyok merev, hajthatatlan, de a hosszú idő alatt amit eddig éltem és tapasztaltam, már vannak elképzeléseim az életemről, ahogyan, amilyen szabályok alapján élem.

Share this post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük