Család

Nők a közéletben

Nők a közéletben

Már majdnem egy hete lezajlott az Európa Parlamenti választás. Ezen gondolkodtam, amint néztem a tévében a parlamenti képviselőnőket, amint terveikről, elgondolásairól beszéltek. Nem a politikai oldalról akarok írni, hiszen ez a weblap nem arról szól, hanem a család fontosságáról.

Egyenjogúság

Mivel mi nők, kivívtuk magunknak a munkához való jogot és élünk is vele, többlet terhet vállaltunk magunkra. Pedig mennyivel kényelmesebb volt annak idején, amikor még a nők legnagyobb gondja az volt, hogy milyen fonallal hímezze ki a terítőt, hol talál olyan férjet, aki eltartja és még meg is becsüli, tiszteli, vagy az aktuális bálba milyen ruhát vegyen fel, hogy egy leendő férjnek megakadjon rajta a szeme. Későbbi időkben a háztartást vezették, gyermeket neveltek, de munkahelyük, önállóságuk még ekkor sem volt.  Nos, ez a nagyon régmúlt.

Manapság szinte minden nő dolgozik, emellett háztartást vezet, gyermekeket nevel segítséggel, vagy anélkül. Sokan munka és család mellett tanulnak, képezik magukat. A nők munkahelyi elismerése még mindig várat magára, még mindig többet, jobban kell teljesítenünk, mint az ugyan azt a munkát végző férfiaknak, de erről sem akarok írni, erről már írtam egy másik bejegyzésemben.

Közélet

A mostani EP-választáson megválasztott nők és bármilyen közéletben résztvevő nők helyzetéről gondolkodtam, és a családjukról. Ezekben a családokban nagyon nagy összetartásnak kell lenni, hogy zökkenőmentesen bonyolódjon a családi és munkahelyi élet. Ők eddig is dolgoztak, de, mint megválasztott képviselők, politikusok, most sokkal több teher, felelősség zúdul rájuk.  Hiszen ezek a nők sokat utaznak, több napos megbeszéléseken, értekezleteken, parlamenti üléseken fognak részt venni, legtöbbször külföldön.

Munka, család

Hogyan egyeztetik össze a munkát, a családot, a háztartást? Hogyan osztják be az idejüket? Ki végzi az eddig megszokott házimunkát? Ki viszi a gyereket óvodába, iskolába? Mikor pihen, mikor kapcsol ki?

Itt van nagy szerepe a családi összetartásnak. A férjnek, nagyszülőnek, nagyobb, vagyis kamasz gyermeknek. Mindenkinek részt kell venni a nő közéleti munkájában mégpedig úgy, hogy mindenben támogatják.

Bárhol dolgozunk, tanulunk, képezzük magunkat nőként, vagy férfiként, közéletben, vagy bármilyen munkahelyen, a családnak mindig nagy szerepe kell, hogy legyen a másik munkájában. Ha a család összetart, segíti a másikat, minden könnyebb lesz. Könnyebben tanulunk, sikeresebbek leszünk munkánkban, hiszen nem kell azon aggódnunk, hogyan érek oda a gyerekért az óvodába, iskolába, mit és mikor főzzek, vásároljak, hogyan oldjam meg a szülői értekezletet. Ha a család mellettünk áll, támogat, a tényleges elfoglaltságunkra tudunk összpontosítani.

Share this post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük